Home | Nieuws | Overzicht | Wat is verkoop bij inschrijving?

Wat is verkoop bij inschrijving?

19-02-2020

U heeft een prachtige woning voorbij zien komen en wil het liefst zo snel als mogelijk de huissleutel in ontvangst nemen. Maar helaas: u bent niet de enige met deze droom. Momenteel is het goed mogelijk dat u samen de woning gaat bezichtigen met veel andere kandidaten. Verkopers kunnen dan besluiten om een verkoop bij inschrijving te organiseren. Maar wat is dat en hoe maakt u de meeste kans zonder te veel risico te nemen?

Wat is verkoop bij inschrijving?

Wanneer er meerdere mensen geïnteresseerd zijn in één woning, kan de eigenaar besluiten om een verkoop bij inschrijving te organiseren. Alle kandidaten kunnen daarbij via een inschrijving hun beste bod uitbrengen tot een bepaalde datum en tijdstip. Over het algemeen mag u als kandidaat de woning bezichtigen tijdens een Open Huis of een vrijblijvende bezichtiging. Van de makelaar ontvangt u middels een brief of per mail de voorwaarden van de inschrijving.

Na het sluiten van de inschrijving gaat de makelaar in overleg met de verkoper welk bod hen het meeste aanspreekt en met welke kandidaat zij verder willen. De makelaar neemt vervolgens contact op met alle kandidaten om de uitkomst van de inschrijving te bespreken.

Gaat de verkoper in op uw bod? Dan wordt de koopovereenkomst in concept opgesteld en ter beoordeling voorgelegd alvorens er tot ondertekening wordt overgegaan. Er komen na de uitkomst van de inschrijving geen nieuwe onderhandeling meer aan te pas.

Truc om een hogere prijs te krijgen?

Een inschrijving kan erg lastig zijn, omdat u niet weet hoe geïnteresseerd de andere kandidaten zijn en welk bod zij eventueel zullen uitbrengen. Daardoor doet u bij de inschrijving misschien eerder een hoog bod om kans te maken op de woning. Veel mensen hebben daarom het idee dat dit een manier is van de verkoper om een hogere prijs voor hun woning te krijgen, dit is echter niet waar.

Veel mensen voelen zich niet prettig bij een verkoop bij inschrijving en dit schrikt hen juist af. De verkoper zou er echter niet voor kiezen als er niet meerdere kandidaten voor zijn woning zouden zijn en hierdoor krijgt iedereen een gelijke kans.

Waar moet u rekening mij houden als u een bod doet?

Als makelaar laten wij geïnteresseerden niet tegen elkaar op bieden en wordt er niet gecommuniceerd over de hoogte van de biedingen van andere kandidaten. Wij zorgen ervoor dat het proces eerlijk verloopt, maar het kan zijn dat u daardoor op een paar honderd euro een woning misloopt of juist net boven andere kandidaten zit.

Krijg je te maken met een verkoop bij inschrijving dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. De hoogte van het bod is uiteraard belangrijk en voor veel verkopers doorslaggevend. Zorg dat je je prettig voelt bij het bod dat je uitbrengt, maar kom met een goed bod, je hebt ten slotte maar één kans.

Wij geven je 4 tips om de hoogte van uw bod te bepalen:

  1. Wat kunt u en wilt u betalen? Waarschijnlijk heeft u uw hypotheek al gecheckt en weet u wat u maximaal kan lenen. Bepaal voor uzelf of u aan uw plafond wilt zitten of iets onder uw maximale hypotheek. Nog niet gedaan? Vraag dan bij ons een vrijblijvend adviesgesprek via deze link.
  2. Zijn er meerdere kandidaten? Als er meer kandidaten zijn voor de woning moet uw bod goed zijn om in aanmerking te komen voor de woning. Bied daarom niet te laag.
  3. Hoe graag wilt u de woning hebben? Als u de woning ‘wel leuk’ vindt, probeert u een lager (openings)bod. Bent u helemaal verkocht en wil je de woning kosten wat kost hebben, dan wil u een afwijzing van uw bod niet riskeren en doet u een hoger bod.
  4. Wat is de woningwaarde? Het kan erg handig zijn een aankoopmakelaar in te schakelen. De aankoopmakelaar heeft meer ervaring bij het aankopen van een woning en kan u adviseren en begeleiden in het gehele traject, u adviseren over de prijs/woningwaarde en contact onderhouden met de verkoper of verkopend makelaar. Interesse? Stad & Zeeland NVM Makelaars helpt jou graag bij het realiseren van je droomwoning. Vraag een vrijblijvend gesprek aan.

Vrijblijvend advies aankoopbegeleiding

De ontbindende voorwaarden

Bij een bod komt er meer kijken dan alleen de prijs; ontbindende voorwaarden zijn ook erg belangrijk in de onderhandeling. De bekendste voorwaarde is de ontbindende voorwaarde voor financiering. Hiermee kunt u de koop ontbinden indien binnen de termijn van de ontbindende voorwaarden de hypotheek niet rond krijgt.

Deze voorwaarden geeft u een extra zekerheid bij de aankoop van de woning. Voor een verkoper is het echter gunstiger als er geen voorwaarden zijn, dan is immers de woning direct verkocht i.p.v. verkocht onder voorbehoud. Als u biedt zonder ontbindende voorwaarden, kan de verkoper er voor kiezen liever met uw bod verder te gaan dan met iemand die een hoger bod doet.

De gunfactor

Heeft u een goed bod en gunstige voorwaarden? Dat wil nog niet zeggen dat u de woning mag kopen. De verkoper beslist en heeft ‘het recht van gunning’. Dit houdt in dat hij of zij niet verplicht is om het huis aan de hoogste bieder of degene met de beste voorwaarden te verkopen. Zorg dat u uw bod persoonlijk maakt en geef ook argumenten waarom u het huis zo graag wilt hebben.

Stad & Zeeland NVM Makelaars

Er komt veel op u af bij het kopen van een woning. Wij helpen u daarom graag op weg! Bent u op zoek naar een koopwoning of heeft u uw droomhuis al in beeld en wenst u meer informatie over onze succesvolle aankoopbegeleiding? Maak dan gerust een afspraak met een van onze aankoopregistermakelaars voor een vrijblijvend (kosteloos) adviesgesprek.
Met onze expertise zorgen we dat uw droomhuis ook werkelijk uw "thuis" wordt.

Vrijblijvend advies aankoopbegeleiding

Deze inhoud delen

Whatsapp