Home | Nieuws | Overzicht | Waarom een nieuwbouwwoning kopen?

Waarom een nieuwbouwwoning kopen?

08-12-2019

De hypotheekrente is op een historisch laag punt beland. Hét moment om het huis van uw dromen te kopen komt steeds dichterbij, maar wilt u bestaande woning of een nieuwbouwwoning kopen?

Een bestaande woning heeft zo z’n charme, maar een nieuwbouwwoning kun je nog veel meer naar jouw hand zetten. Daarnaast moet je wel van een strakke, moderne sfeer houden. Om je te helpen bepalen of nieuwbouw bij je past, hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

De voordelen van een nieuwbouwwoning kopen

Aan een nieuwbouwwoning – de naam zegt het al - is alles nieuw. De kans dat je op korte termijn grote onderhoudskosten moet maken is dus een stuk kleiner dan bij een bestaande woning. Die lage onderhoudskosten zijn een dik pluspunt, hoe je het ook wendt of keert. Welke voordelen heeft nieuwbouw?

1. Lage onderhoudskosten
U als huiseigenaar moet alles zelf onderhouden en de kosten zijn voor eigen rekening. Dat probleem is voor nieuwbouweigenaren meestal een stuk minder groot. Alles is fonkelnieuw, dus als het goed is, gaat er de eerste jaren weinig geld op aan onderhoud. Volgens Vereniging Eigen Huis is een eigenaar van een felbegeerde jarendertigwoning 5 keer zoveel geld kwijt aan onderhoud als iemand met een nieuwbouwhuis.

2. Naar eigen smaak inrichten
Het grote voordeel van een nieuwbouwwoning kopen, is dat u het helemaal naar eigen smaak kunt indelen en inrichten. Dus: uw kleur badkamertegels aan de wand en na veel wikken en wegen tóch dat inbouwespressoapparaat in de keuken.

3. Energiezuinig en duurzaam
Bij een nieuwbouwwoning bent u verzekerd van zaken als dubbelglas, goede isolatie en andere energiezuinige maatregelen. Die worden namelijk vaak automatisch doorgevoerd. De woning voldoet ook aan alle milieueisen. Gunstig voor uw energierekening! De woning is tevens toekomstbestendig, omdat alle nieuwbouwwoningen die worden gebouwd gasloos zijn.

4. Stabiel binnenklimaat
Je huis beschikt over de modernste technieken voor ventilatie en het reguleren van het binnenklimaat. Uitermate aangenaam om in te wonen dus.

5. Garantie
Schadeloosstelling bij een faillissement van de aannemer tijdens de bouw en na oplevering en garantie bij bouwfouten (in het algemeen zes jaar, bij ernstige fouten tien jaar).

6. Vrij op naam (v.o.n.) kopen
Een woning kopen kost je meer dan alleen de koopprijs. Je betaalt ook bijkomende kosten. Bij een bestaande woning zijn dat de kosten koper. Nieuwbouw koop je vrij op naam. Anders dan bij bestaande bouw betaal je geen overdrachtskosten, taxatiekosten en makelaarskosten. Je betaalt wel advies- en afsluitkosten voor de hypotheek en notariskosten voor de hypotheekakte. Deze kosten zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar.

De nadelen van een nieuwbouwwoning kopen

Een fijn idee, zo’n splinternieuwe woning? Toch heeft nieuwbouw kopen ook een aantal nadelen. De belangrijkste nadelen van een nieuwbouwwoning vind u hieronder.

1. Kopen op basis van een bouwtekening
Anders dan bij een bestaande woning is het moeilijker om op slag verliefd te worden op een nieuwbouwwoning. U moet afgaan op wat u u kunt voorstellen bij de plaatjes uit een brochure of zelfs alleen op basis van bouwtekeningen.

2. Gebreken na oplevering
Tijdens de oplevering kunt u nog gebreken ontdekken. U spreekt dan af dat de bouwer deze gebreken binnen drie maanden oplost. Het kan dus zijn dat ueen tijdje in een huis woont waar nog het een en ander mis is. Of dat de bouwer de gebreken helemaal niet binnen die drie maanden oplost.

3. Een kale omgeving
In de rest van je straat - of zelfs wijk - zijn ze nog niet begonnen met bouwen. Ook de aanleg van wegen, wat groen en leuke speelveldjes laat zeker nog een aantal maanden op zich wachten. Sla maar vast een goed paar laarzen in en koop een flinke inloopmat voor bij uw voordeur. Want eerste paar maanden in uw nieuwe woningkan u flink wat zand naar binnen lopen.

4. Meerwerk - extra kosten
Voor alles wat niet standaard in of om uw woning wordt gebouwd, maakt u extra kosten. Denk aan een niet-standaard keuken of badkamer (meerwerk), de aanleg van de tuin, een likje verf of een behangetje. Heeft u daar voldoende voor opzij gezet?

5. Geduld
U heeft uw droomwoning gekocht en wil het liefst zo snel als mogelijk verhuizen. Vaak moet er bij een nieuwbouwproject 70% van de woningen worden verkocht voordat de start bouw van de woningen wordt afgekondigd. Vanaf dat moment moet uw woning nog worden gebouwd, u moet dus nog even geduld hebben na het kopen van uw woning.

Een nieuwbouwoning kopen heeft voordelen, maar ook nadelen. Is het dan wel het overwegen waard? Bepaal voor uzelf wat het beste bij u past. Wij helpen u graag op weg en informeren u over alle mogelijkheden van het kopen van een nieuwbouwwoning of een bestaande woning. Informeer vrijblijvend!

(Bron: Knab)

Deze inhoud delen

Whatsapp