Home | Nieuws | Overzicht | Stijging van WOZ-waarde? Dit kan voordelig uitpakken!

Stijging van WOZ-waarde? Dit kan voordelig uitpakken!

05-03-2019

Deze maand ontvangt u weer de WOZ-beschikking. Een grote kans dat deze bij u al op de deurmat is gevallen. Het zal u wellicht niet zijn ontgaan dat de huizenmarkt de afgelopen 2 jaar met stijgende huizenprijzen te maken heeft en zodoende zal waarschijnlijk uw recente WOZ-waarde fors zijn gestegen. Dit geeft elk jaar veel reden tot geklaag, omdat deze waarde invloed heeft op uw belastingaanslag. Een hoge WOZ-waarde hoeft echter niet nadelig voor u uit te pakken

Stijging WOZ-waarde Zeeland
De PZC meldt dat WOZ-waarde in Zeeland ook flink is gestegen. Er is sprake van een gemiddelde stijging van circa 4 procent waar de gemeente Sluis de grootste stijging ervaart met gemiddeld 7,5 procent.

De aanslagen zijn gebaseerd op de WOZ-waarde op 1 januari 2018 en deze is telkens een jaar geldig. De gemeentes stellen de WOZ-waarde op en eenvoudig gezegd is dit de waarde van je huis op de markt. Let op, dit geeft geen indicatie voor een eventuele vraagprijs of verkoopprijs wanneer u uw woning gaat verkopen. Gemeentes kijken naar wat vergelijkbare woningen in de buurt hebben opgebracht en bepalen op die manier de WOZ-waarde voor uw woning.

Waarom een correct WOZ-waarde belangrijk is
De WOZ-waarde van uw woning is onder andere van belang voor uw onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing, eigenwoningforfait, schenkbelasting en erfbelasting voor woningen. De WOZ-waarde van de eigen woning is onder meer van belang voor de aanslagen gemeentelijke en waterschapsbelastingen.
Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger bijvoorbeeld de ozb en de heffing gebouwd. De gemeente bepaalt het ozb-tarief en een aantal Zeeuwse gemeenten zoals Kapelle en Goes hebben het ozb-tarief verlaagd zodat u door de stijgende WOZ-waarde niet wordt geconfronteerd met een eveneens fors stijgende ozb.

Naast nadelige effecten zijn er ook positieve gevolgen door de stijgende WOZ-waarde. Als eigenaar van een woning maar ook als koper kunt u belang hebben bij een hogere WOZ-waarde.

Bij een hogere WOZ-waarde is er voor bepaalde hypotheken een lager rentepercentage af te dwingen bij uw hypotheekverstrekker, omdat het risico voor de geldverstrekker afneemt. Hierdoor kunt u al tot een paar honderd euro per jaar besparen. Deze regeling geldt niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Informeer bij uw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden!

Klopt uw WOZ-waarde niet?
De WOZ-waarde kunt u zelf controleren. Via Mijn Overheid kunt u een taxatierapport opvragen. Indien u het niet eens bent met de schatting kunt u binnen zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking bezwaar aantekenen bij de gemeente.

Bron: PZC en VEH

Deze inhoud delen