Home | Nieuws | Overzicht | Starters kiezen vaker voor rentevaste periode van 30 jaar

Starters kiezen vaker voor rentevaste periode van 30 jaar

08-02-2019

Door de historisch lage hypotheekrente kiezen steeds meer starters voor een rentevaste periode van 30 jaar om bij eventuele stijgende rentes lange tijd te kunnen profiteren van de lage rente. Maar is het lang vastleggen van de rente een goede idee? Volgens een woordvoerder van Knab hoeft dit juist helemaal niet voordelig te zijn.

Een rentevaste periode van 30 jaar wordt steeds populairder onder de starters zo blijkt uit de data van HDN. Het percentage starters dat bij het aanvragen van een hypotheek kiest voor een rentevaste periode van 30 jaar is gegroeid van 7% in 2016 naar 18% in 2019.

Voordat je een hypotheekgesprek aangaat is het belangrijk een aantal zaken op een rijtje te zetten en te kijken naar het toekomstperspectief. Vraag jezelf goed af waar jij jezelf over zoveel jaar ziet staan. Hoewel dat als starter niet altijd gemakkelijk is om te bepalen is er een grote kans dat er in de tussentijd veel verandert in je persoonlijke omstandigheden.

Houd rekening met een volgende stap
De meeste starters blijven geen 30 jaar in hun eerste woning wonen. Als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning heeft dat gevolgen voor je hypotheek. In sommige gevallen kan je hypotheek met dezelfde lage rente meeverhuizen, maar dit is vaak onder strenge voorwaarden.

In dit geval kan je baat hebben bij het vastleggen van een korte rentevaste periode, aangezien je daardoor minder rente betaalt en meer aflost op je hypotheek.

Denk aan je carrière mogelijkheden
Als starter op de woningmarkt ben je ook vaak starter op de arbeidsmarkt. Na het kopen van een woning is het mogelijk dat je inkomen zal stijgen en kan het voordelig zijn om voor een kortere rentevaste periode te kiezen. Je profiteert in ieder geval van lagere maandlasten in deze periode en je kan later met een hoger inkomen eventuele rentestijgingen beter opvangen.

Denk bij het kopen van een woning en het afsluiten van de hypotheek goed na over hoelang je verwacht bij jouw eerste woning te willen en kunnen wonen. Je profiteert van de lange rentevaste periode maar deze maak je lang niet altijd vol.
Daarnaast speelt bij het afsluiten van een hypotheek niet alleen de laagste rente een belangrijke rol, maar de aanvullende voorwaarden kunnen veel belangrijker zijn.

Benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden en welke voorwaarden van belang kunnen zijn? Onze hypotheek adviseur staat graag voor jou klaar! Het eerste gesprek is geheel kosteloos.

Bron: Knab.nl (artikel Knab)

 

Deze inhoud delen