Home | Nieuws | Overzicht | Nieuw energielabel woningen per 1 januari 2021

Nieuw energielabel woningen per 1 januari 2021

08-12-2020

Per 1 januari 2021 verandert de manier waarop je een energielabel voor je woning kan aanvragen. Een energielabel is verplicht als je je huis gaat verkopen of verhuren. Tot nu toe kost een energielabel een paar tientjes, maar vanaf 1 januari 2021 wordt de prijs hoger. Wie nog in 2020 een energielabel aanvraagt, betaalt nog de ‘oude’ prijs.

Wil je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is het verplicht om een voorlopig energielabel om te zetten naar een definitief energielabel. Doe je dit niet, dan krijg je een boete. Het energielabel kan invloed hebben op de woningwaarde, het label geeft namelijk aan hoe energiezuinig een woning is.

Huidig energielabel
Momenteel is het voorlopige en definitieve energielabel vereenvoudigd. Tot 1 januari 2021 kan je eenvoudig online een energielabel aanvragen via de website Energielabel voor woningen van de Rijksoverheid.

Dit doe je door een aantal woningkenmerken (zoals: bouwjaar, isolatie en aanwezige installaties) op te geven en een erkend deskundige keurt deze kenmerken op afstand (kosten ca. € 10,-). Vervolgens wordt het energielabel door de Rijksoverheid vastgesteld. Dit energielabel blijft 10 jaar geldig.

Nieuw energielabel
Op 1 januari 2021 wordt het vereenvoudigde energielabel vervangen door een nieuw en uitgebreider energielabel. Naast de energiezuinigheid van de woning, komen er op het nieuwe energielabel ook aanbevelingen voor verduurzaming van de woning te staan.

Om een energielabel vast te stellen, maak je vanaf 2021 een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. De adviseur komt langs in de woning en neemt alle kenmerken op. Hierdoor wordt het energielabel nauwkeuriger vastgesteld en worden er verbeteringen aangeboden.

 De prijs van het energielabel hangt af van meerdere factoren, namelijk: het woningtype, de beschikbare documenten van de woning en de tijd die de energieadviseur nodig heeft om de kenmerken van de woning op te nemen. Experts verwachten dat je voor het nieuwe energielabel bij een appartement ongeveer € 100,- betaalt en voor een eengezinswoning gemiddeld € 190,-.

Advies Stad & Zeeland NVM Makelaars
Bestaat er een kans dat je binnen 10 jaar jouw woning gaat verkopen? Dan is het verstandig om in 2020 nog een vereenvoudigd energielabel aan te vragen. Tot en met 31 december 2020 betaal je slechts € 10,- voor een energielabel en dit label blijft 10 jaar geldig. Een grote besparing dus! Wil je meer informatie? Bel gerust voor vragen via ons kantoornummer 0113 - 21 11 47.

Aanvragen energielabel

 

Bronnen: Rijksoverheid, Funda en MilieuCentraal

Deze inhoud delen

Whatsapp